Θεραπεία ζεύγους: βοηθώντας τη σχέση που υφίσταται κρίση.

Oι άνθρωποι καθώς συνδέονται ερωτικά, δημιουργούν ένα ξεχωριστό σύστημα αλληλεπίδρασης το οποίο συνιστά την ερωτική/συντροφική σχέση. Σε αυτό το σύστημα έννοιες όπως είναι η εγγύτητα, ο σεβασμός, η αγάπη, ο έρωτας, η καλή επικοινωνία κ.α., κατέχουν μια ξεχωριστή θέση αποτελώντας σημαντικά δομικά στοιχεία για την σύσταση αυτού. Στην αρχή της ερωτικής τους σχέσης, οι σύντροφοι απολαμβάνουν τις έννοιες αυτές μέσω θετικών συμπεριφορών που στοχεύουν στην ικανοποίηση του ενός από τον άλλον αλλά και στην δημιουργία μιας σχέσης που θα φέρει τα δικά της μοναδικά χαρακτηριστικά.

Αρκετές είναι όμως και οι περιπτώσεις σχέσεων μέσα στις οποίες επικρατούν αρνητικές συμπεριφορές χωρίς να μπορεί να διαπιστωθεί το για ποιο λόγο συμβαίνουν. Σε τέτοιες συνθήκες οι σύντροφοι βιώνουν ένα κλίμα απογοήτευσης,θυμού, εκνευρισμού αλλά και έντονης δυσαρέσκειας.  Τα προβλήματα αυξάνονται και οι προσπάθειες που γίνονται από τον κάθε σύντροφο φαίνεται να μην είναι ποτέ αρκετές, καταλήγοντας σε καυγάδες που οδηγούν τελικά σε αδιέξοδα. Τότε γεννάται ο αρνητισμός,οι σύντροφοι τείνουν να εστιάζουν στα μη επιθυμητά χαρακτηριστικά του συντρόφου τους και χάνουν το ενδιαφέρον για τα θετικά στοιχεία της σχέσης, σε οτι δηλαδή τους έφερνε ή τους φέρνει ακόμη κοντά. Συχνά είναι προκατειλημμένοι ο ένας για τον άλλον ενώ κυριαρχεί  η άποψη οτι αν αλλάξει ο σύντροφος μου τότε θα λυθεί το πρόβλημα. 

Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που μπορεί να οδηγήσουν την είσοδο της σχέσης σε μια κρίση και για τα οποία ένα ζευγάρι μπορεί να χρειάζεται συμβουλευτική ζεύγους είναι: τα προβλήματα επικοινωνίας, σεξουαλικότητας, αλλαγές στη ζωή που σχετίζονται με τον ερχομό ενός παιδιού, απιστία, η απουσία εγγύτητας/σεβασμού, συγκρούσεις στη λήψη αποφάσεων ακόμη και τα διαφορετικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας και οι διαφορετικές πεποιθήσεις του ενός από τον άλλον.Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι οι σύντροφοι που πιστεύουν πως είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί μια λύση και να αποκατασταθούν οι ισορροπίες στη σχέση τους.

 Τα ζευγάρια που προσέρχονται σε θεραπεία ζεύγους, βιώνουν την σχέση τους σαν μια πόλη που έχει υποστεί ζημιές μετά από έναν μεγάλο σεισμό. Στα πλαίσια της θεραπείας οι δύο σύντροφοι πρέπει από κοινού να εργαστούν για την ανοικοδόμηση της σχέσης τους εφόσον το επιθυμούν.  Δίνεται η δυνατότητα να γίνει η αρχή μιας νέας συνεργασίας, κατά την οποία αναλαμβάνουν δράση για τις από κοινού επιθυμητές αλλαγές. Δημιουργείται ο τόπος στον οποίο αναζητούνται και διερευνώνται τα αρνητικά μοτίβα αλληλεπίδρασης που διαταράσσουν την ισορροπία της σχέσης, το πώς αυτά συντηρούνται, το νόημα που έχουν αλλά  και το ποιες δυσλειτουργικές συμπεριφορές συμμετέχουν σε αυτά.

Συγχρόνως πραγματοποιείται μια διαφορετική ανάγνωση των προβλημάτων ενώ ενισχύεται η δημιουργία μιας νέας γλώσσας επικοινωνίας, μέσω της οποίας οι σύντροφοι μπορούν να εκφράσουν και να κατανοήσουν καλύτερα είτε τις ανάγκες τους είτε τις προθέσεις  που έχουν ο ένας για τον άλλον. Ενθαρρύνονται να εκφραστούν αλλά και συγχρόνως να σκεφτούν πώς θα ήθελαν η σχέση να δομηθεί για να είναι ευτυχισμένοι. Στη διάρκεια της θεραπευτικής διαδικασίας δίνονται τα εργαλεία τόσο για την αντιμετώπιση μελλοντικών συγκρούσεων – προβλημάτων όσο και για την φροντίδα της σχέσης. Γίνεται μια νέα αρχή θέτοντας νέους στόχους και εστιάζοντας την προσοχή στο πώς μπορεί να επιτευχθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Leave a Comment

Your email address will not be published.